A hajópadlóról

A hajópadló az egyik legrégebbi fa burkolóanyag, amely – többnyire csak a hosszanti oldalain – csaphornyos (árok-eresztékes) kivitelben készül. Színlapját és oldalait gyalulással, hátlapját általában fűrészeléssel alakítják ki.

Jellemző méretei (mm):

Vastagsága: 18 – 34 mm

Szélessége:  63 – 181 mm

Hossza: minimum 1500mm

A fenti vastagsági és szélességi tartományba tartozó hajópadló elemeket beltéri alkalmazásra (fűtött helyiségekhez) 9 ± 2% nedvességtartalommal szállítják. Egyéb felhasználási területekhez 17 ± 2% nedvességtartalom mellett, más gyártási méretekben készülnek a termékek. A megadott vastagságoktól megfelelő kialakítású csapok és hornyok esetén el lehet térni. Az elemek változó hosszúságban (ékcsapos toldással is) készülhetnek.

A hajópadló rusztikus, változatos megjelenése és kedvező ára miatt méltán népszerű termék. Jellemző felhasználási területét a háztartások jelentik.

A hajópadlót többnyire hagyományos módon, szegezéssel rögzítve párnafára, vagy közvetlenül födémgerendára fektetik. A szegezés lehet látható, vagy rejtett. Ha a burkolat nem régi típusú, salak vagy egyéb feltöltéssel készülő födémre kerül (a párnafák nincsenek beágyazva a legalább 10 cm – ideális esetben 15 – 20 cm vastag – feltöltésbe), akkor azokat a lépéshang továbbításának megakadályozására rugalmas, hanglágy, megfelelően terhelhető alátétekre kell helyezni.

A rejtett szegezéssel rögzített, kezeletlen hajópadló elemek szintkülönbségeit csiszolással lehet megszüntetni. Ezután következhet a beeresztés, festés, olajozás, viaszolás (vaxolás), viaszos olajjal vagy a benyomódásoknak ellenálló, megfelelően rugalmas lakkal végzett felületkezelés.