A szalagparkettáról

A szalagparketta háromrétegű, ragasztott szerkezetű, környezetbarát, úsztatott eljárással fektethető készparketta. Felső rétege kb. 3,5 mm vastag színfaborítás, amelyet két hordozóréteg tart. A szalagparketta felülete hét rétegben készül, lerakás után azonnal használatba vehető kész burkolat.

Jellemzői

 • A szalagparketta higiénikus és esztétikus faburkolat. Választását egészségügyi okok is indokolhatják. Az allergiát okozó poratkák nem tudnak megülni benne, mint a textil burkolóanyagokban.
 • Statikus feltöltődésre nem hajlamos, továbbá könnyen tisztán tartható.
 • Ellenállóak a klimatikus változásokkal szemben, s kevésbé hajlamosak a vetemedésre a szalagparketták.
 • A szalagparketta többször csiszolhatók, felújíthatók, így akár hosszú évtizedeken keresztül élvezhetjük a természet szépségét a környezetünkben.
 • A parketta felülete UV lakkal vagy olajjal kezelt, amely lerakás után azonnali használatra teszi alkalmassá. A padló azon részét, amelyen járunk, úgynevezett kopórétegnek hívjuk. Ez készül 3 soros, 2 soros és 1 soros osztatlan mintázattal.
 • Lerakásuk gyors és gazdaságos, ragasztás nélkül, pattintással történik.
 • Előnye az optimális stabilitás, a viszonylag csekély 14-20 mm-es vastagság, az egyszerű lerakhatóság és a gyári felületkezelés.
 • Hátránya, hogy a szalagparketta járófelületét alkotó réteg viszonylag vékony, ezért csak néhányszori csiszolást tesz lehetővé.
 • Kíméletes használat és gondos ápolás mellett még az ilyen szalagparketta fapadlók is hosszú időre szóló burkolatoknak számítanak.

A szalagparketta bárhol felhasználható, mivel tömör keményfa a felső rétege. Egyes szalagparketta típusok tornatermek, sportpályák padlózatának készítésére is alkalmasak.

A szalagparketta felülete porszívóval, vagy erősen kicsavart nedves ruhával könnyedén tisztítható. A kész burkolatok rendszeres ápolással és a relatív légnedvesség szinten tartásával hosszú távon nyújtanak hangulatos, természet közeli környezetet.

A szalagparketta nem tömör fából, hanem három rétegben összeragasztott, hosszú szálakból áll. Felületük lakkozott, a lécek élei csaphornyosan kialakítottak, illetve manapság már igen elterjedt a klikk-rendszer is, aminek köszönhetően ragasztó nélkül tudjuk összeilleszteni a szalagparketta lapokat, illetve könnyen fel is tudjuk szedni.

A precíz élmegmunkálásnak köszönhetően, olyan pontosan illeszthetőek egymáshoz, hogy a padló felülete semmiféle utómegmunkálást nem igényel. A készparkettákat általában “úsztatva”, csak egymáshoz kapcsolva, és nem az aljzatra szokás ragasztani; viszont padlófűtéses helyiségben a teljes felületével az aljzatra kell rögzíteni.

 • A szalagparkettáknál is fontos az aljzat minősége, 2 méteren legfeljebb 2 mm szintkülönbség megengedett. Ettől eltérő esetben, kiegyenlítést kell végezni.
 • A munkálat megkezdése előtt az aljzatra, 10 cm-es átfedésekkel párazáró-fóliát kell leteríteni.
 • A léceket, a beeső fény irányába kezdjük el rakni. Ha régi padlóra helyezzük fel, a készparketta száliránya merőleges legyen a falak mentén. A sor végén lévő beszabott darabot, behúzó szerszám segítségével üssük a helyére. A faipari diszperziós ragasztót (csap- és nútragasztó) a lécek hornyába kell nyomnunk, és az esetleges kitüremkedett részét azonnal, vizes ronggyal töröljük le.
 • A szalagparketta szélén, a fal mellett használjunk ékeket.

Mivel a szalagparketta felülete gyárilag lakkozott, a lefektetést követően használatba vehető, utánlakkozást nem igényel. FELMOSNI TILOS!
Amennyiben a szalagparketta gyári lakkrétege megkopott, a felületét finom szemcsézetű csiszolópapírral, hosszirányban csiszoljuk át, majd portalanítás után, többször, vékonyan átlakkozhatjuk. Ezt megelőzően azonban, ajánlatos próbalakkozást végezni, és csak akkor lássunk a teljes felület átvonásához, ha az új lakkréteg tapadása megfelelő, és a szalagparkettán elszíneződést nem tapasztalunk. Átlakkozáshoz többnyire az oldószeres lakkok ajánlottak.

A szalagparketta-burkolatok hibáit többnyire a kedvezőtlen nedvességi viszonyok okozzák: Felpúposodhat, vagy idővel összeszáradhat, hézagossá válhat. Ezen hibák elkerülése végett keresse a termék megvásárlásakor a TERMÉKISMERTETŐT!

Kiválóan alkalmazható padlófűtés esetén is, de ekkor érdemes a szalagparkettát az aljzathoz ragasztani lerakásnál, nem csak „úsztatni”.