Csaphornyos parkettákról

Csaphornyos (hagyományos) parketta

Az egyik legismertebb burkolatfajta, csaphornyos parkettalécekből áll. A csap és horony precíz élmegmunkálása pontos, hézagmentes illesztést eredményez, a léceket pedig változatos mintákban lehet lerakni.

A fa padlóburkolatok klasszikus, legismertebb formája, melyet a kisebb méretek a fa takarékosabb felhasználása és a nevében is szereplő kialakítása jellemez.

A legrégebbi használatban lévő parketta típus, melyet köszönhet stabilitásának, illetve tartósságának, s nem utolsó sorban a leglátványosabb kiegészítője lehet egy helyiségnek.

Az igényes, és hibátlan lerakásához, szakemberre van szükség. Több hazai gyártó is készít csaphornyos parkettát; adott méretekben, az ISO 9002 szerint minõségbiztosítottak. Az egyes léceket erezetrajzolatuk alapján, különbözõ osztályba sorolják.

  1. Natúr (egyöntetû)
  2. Csíkos
  3. Rusztikus (tarka)
  4. Osztályon kívüli (anyag és géphiba elõfordulhat)

A minõségi osztályokba sorolt parketták között méretkülönbség nincs, csak esztétikailag különböznek egymástól.

Méretek

Szélesség: 45-50-55-60-65-70mm

Hossz: 200-250-300-350-400-450-500mm

A hosszúsági méretugrás 500mm. Az e feletti méreteket nevezzük svédpadlónak is.

Vastagság: 22mm

(Néha elõfordulhat 15mm és 10mm vastagságú változat is)

Fafajták:

tölgy, bükk, kõris, akác, cser, cseresznye, dió, juhar, gõzölt akác, gõzölt bükk, egyéb…

A csaphornyos parkettát, vagy hétköznapi nevén hagyományos parkettát azok számára ajánljuk, akik nem érik be a manapság oly divatos laminált padlóval, illetve, hanem hosszú távon gondolkoznak, és úgy gondolják, hogy még mindig ez a padlóburkolatok örök klasszikusa. Igényes és az extrém igénybevételt is kiválóan bírják. Kiválóan alkalmas lakószobák, elõterek, irodák, nagy igénybevételû sportcsarnokok, bemutatótermek burkolására. A valódi fa az egyetlen olyan anyag, ami felhasználása során is élettel teli marad, és nem megy ki a divatból. A valódi fa harmóniát sugározva otthonná változtatja a lakását.

Hasznos tanács, hogy ne várja meg, míg a használat során már a parketta is megkopik. Hosszabb életű lesz a padló burkolat, ha már a parketta lakk kopása után hozzálátunk a felújításának! Soha ne mossa fel bő vízzel!

Mivel teljes egészében keményfából, illetve egzotikus fából készül (22mm vastagságban), ezért padlófűtés esetén nem alkalmazható!!!